Zilveren banen op het Waterbusplein in HI Ambacht

13 mrt 2023 | Blogs, Innovatie, Veiligheid

Smalle goten van RVS, omlijst door op maat gezaagd gesneden natuursteen, omkaderen de fonteinen op het nieuw ingerichte Waterbusplein in Hendrik Ido Ambacht. Verderop op het plein zie je de goten ook weer, die daar zorgen voor een smaakvolle en verantwoorde afvoer van het hemelwater. ‘De maatvoering van de deksels op de zandvangers is millimeterwerk’, vertelt Leo Koster van Drain Design Construct BV.

De samenwerking tussen Drain Design Construct en ontwerpers van het plein MTD Landschapsarchitecten bestaat al een aardige tijd en dit is dan ook niet het eerste project waarin de producten van Drain Design Construct (DDC) zijn opgenomen. ‘MTD Landschapsarchitecten verwerkt graag de combinatie van natuursteen met onze smalle goten. Onze RVS goten zijn in het bestek opgenomen en maken onderdeel uit van het ontwerp van het plein’, vertelt Koster. ‘De architect koos de kleur van RVS, we leveren ze echter ook in verzinkt staal en cortenstaal. De goten zijn smal, waardoor de afwatering minimaal ruimte inneemt in het beeld van het plein. De bestrating ligt strak tegen het profiel aan.’ Het Waterbusplein heeft een totaal nieuwe inrichting gekregen met natuursteen verharding en andere luxe materialen. Blikvangers worden twee fonteinen van circa 30 meter lang en drie meter breed. Hiervoor is Rots Maatwerk verantwoordelijk, net als DDC ook partner van Het Plein.

Koster: ‘De fonteinen zijn omkaderd met onze Metal silverline 2 goten, die het water naar de pomp brengen die zich onder de bestrating bevindt. De maatvoering van de goten komt heel erg nauw en daarover is dan ook meermaals afstemming geweest met Rots Maatwerk. Voor de goten van de lijnafwatering, Metal silverline 1, die minder zichtbaar is in het straatbeeld, geldt die nauwkeurigheid overigens ook. Wij adviseren de aannemer over de afwateringscapaciteit en het aantal aan te leggen zandvangers die het water uit de goten opvangen. Hiervoor gaan we uit van een bepaalde hoeveelheid aan regenwater dat de goten normalerwijze moeten kunnen verwerken. De aansluiting en daardoor de maatvoering van de deksels op de zandvangers is per project anders en dat is millimeterwerk. Kijk, in basis kun je wel zeggen dat er een standaardisering in gootmaten is ontstaan. Toch maken wij de goten per project en op maat.’

Foto: aanleg van de Metal silverline goten op het Waterbusplein in Hendrik Ido Ambacht.

Meer informatie