Selux presenteert AYA, een armatuur met zelfreinigende eigenschappen

23 mei 2024 | Blogs, Innovatie

Selux staat bekend om de kwaliteit en de esthetische vormen van haar buitenverlichting. Buitenverlichting die gezien mag worden. Niet alleen de verlichting zelf, waarin van alles mogelijk is qua kleur en intensiteit, maar ook de armaturen. Sinds februari 2024 voegt het bedrijf AYA aan het assortiment toe. Noem het een paddenstoel of vergelijk het met een ufo. Of noem het gewoon AYA.

‘Twee jaar geleden zijn we gestart met het ontwikkelen van deze lijn’, vertelt Sebastiaan de Boer, salesmanager Nederland bij Selux Benelux. ‘In al onze ontwerpen nemen wij iets uit de natuur als uitgangspunt en voor de AYA is dat een paddenstoel, een zwam om precies te zijn.’

De grondstoffen voor deze lijn komen zoveel mogelijk uit hergebruik. Door de speciale vormgeving van de onderzijde van het armatuur kan regenwater soepel afglijden. Waardoor het water kleine stofdeeltjes eenvoudig meeneemt. En dat is weer positief m.b.t. een minimale onderhoud en maximale behoud van efficiëntie van het armatuur. Een tijdje geleden schreven we al over de Circular Light Profiles; ledverlichting in diverse kleurtinten om het licht aan te laten sluiten op het doel. Biological Red zorgt er bijvoorbeeld voor dat insecten het licht niet zien en de openbare verlichting negeren. Deze lichtprofielen zijn ook toe te passen in AYA.

Symmetrisch of asymmetrisch licht

Het model nodigt uit voor gebruik tot een hoogte van maximaal 7 meter. Omdat veel architecten kiezen voor een zo ruimtelijk mogelijke inrichting van de openbare ruimte, is er ook een spankabelarmatuur.

De lichtontwerper en gemeentes kunnen kiezen voor symmetrisch licht of asymmetrisch licht, waardoor er bijvoorbeeld aan slechts één zijde van het armatuur licht naar beneden schijnt. De gehele serie valt onder dark sky, ofwel 0% licht naar de hemel, zodat er zo min mogelijk lichtvervuiling voor het ecologisch systeem ontstaat.

Kortom, ook de nieuwe AYA ademt de luxe van Selux tot in elk detail.

Meer informatie

Meer weten over AYA of Selux, neem contact op met Selux.

Website Selux