Meer woningen én meer groen, kan dat wel?

16 jan 2023 | Innovatie, Leefbaarheid

Er vinden op het eerste oog tegenstrijdige bewegingen plaats in Nederland. De woningnood dwingt tot het bouwen van meer huizen en appartementencomplexen. Tegelijkertijd wordt het belang van groen meer erkend en komt er druk op onder andere gemeenten om ervoor te zorgen dat er meer groen in wordt aangelegd. Groen is een effectief wapen tegen hitte-eilanden in de stad en groen draagt, mits goed doordacht geplaatst en aangelegd, bij aan de o zo belangrijke biodiversiteit. Voor inwoners en aanwonenden is een riante hoeveelheid aan planten en bomen in de wijk ook goed; onderzoek toont meer en meer aan dat mensen in groenere wijken langer leven en minder vaak ziek zijn. Maar goed, die beperkte ruimte dus. En al die huizen die er moeten komen. Kan dat wel samen?

Er komen steeds meer oplossingen en mogelijkheden om gebouwen groener te maken door gevelbekleding en groene daken. Maar er komen meer en andere vragen; zo hebben sommige gemeenten behoefte aan flexibiliteit; bomen, graag, maar voor specifieke evenementen moet het plein eigenlijk leeg zijn. Tja. Over het algemeen zet je een boom niet even aan de kant.

Met Greenpoints van Furns wel. Bij Furns is het zo dat maatwerk eigenlijk de standaard is. Wij ontwerpen, ontwikkelen en produceren producten in standaard maten die de openbare ruimte eenvoudig een stukje groener kunnen maken. Maar het komt net zo vaak voor dat we voor projecten onze producten net wat hoger, breder, dieper of groter maken. Dat is geen enkel probleem, ons productieproces is daarop ingericht. Greenpoints is daar een voorbeeld van. Greenpoints zijn verplaatsbare boombakken met een zitelement eraan vast. Een bankje, al dan niet met rugleuning. Een Greenpoint is uitgerust met boomankers, kan bomen van de categorie 3 dragen en maakt de boom verplaatsbaar.

Zo eenvoudig kan het zijn. Die relatieve eenvoud gaat ook op voor gevelvergroening. Hiervoor levert Furns onder andere Vertiwalls, elementen voor het bekleden van gevels en hoeken van gevels met groen. Met het nadenken over groene gevels en daken komen onderwerpen als substraat, beplanting, bevestiging, bewatering en natuurlijk gewicht op tafel. Deze kunnen gevolgen hebben voor de bouwconstructie. Betrek ons daarom al in de ideeënfase, om samen tot een zo mooi en sterk mogelijk resultaat te komen. Er is veel mogelijk, als je alle specialisten op tijd betrekt. Zo kunnen we aan de opdracht van meer woningen én blijvend meer groen, voldoen. Goed voor de gemeente, de inwoner, het klimaat en de biodiversiteit.

Oscar Gathier
oscar.gathier@furns.com
Head of sales Furns BV

Meer informatie