Een goot uit één stuk!

23 mei 2024 | Blogs

Wanneer er goten geïnstalleerd moeten worden, wordt vaak gekozen voor goten met een los rooster. Deze roosters zijn bevestigd middels een kliksysteem of met bouten.
Monolithische afvoergoten zijn betonnen goten die uit één stuk vervaardigd zijn en die daardoor meestal een betongrijs bovenaanzicht hebben. Niet wegklikken bij het woord ‘beton’, we leggen verderop uit waarom niet.

Dit soort gootsystemen hebben enkele voordelen:

  • In tegenstelling tot losse roosters, ontstaat er geen geluid wanneer er over deze goten wordt gereden. Denk bijvoorbeeld aan een situatie bij de ingang van een parkeergarage. Je kunt je ongetwijfeld het repeterende geluid, veroorzaakt door in- en uitrijdende auto’s, voor de geest halen;
  • De monolithische goten zijn goedkoper in aanschaf. Interessant op locaties waar esthetica minder belangrijk is;
  • Enorm geschikt voor zware belasting. Dat maakt dat de goten veel worden ingezet op industrieterreinen en langs laadkuilen.

‘In Ridderkerk wordt zeven kilometer aan monolithische afvoergoten aangelegd’, vertelt Leo Koster, directeur van DDC-Heinenoord. ‘Omdat de route fors wordt belast door zwaar verkeer. Een zware verkeersbelasting kan bestaan uit snel rijdend verkeer of verkeer met veel wringende bewegingen. Omdat een monolithische afvoergoot uit één stuk bestaat, kan het bijna niet kapot.’

Vliegtuigsterk

Monolithische goten uit ons leveringsprogramma zijn leverbaar in drie verschillende inwendige breedtes. De goten met een breedte van 100 mm gaan tot verkeersklasse D400, wat al staat voor zwaar verkeer. De goten van 150 en 200 mm inwendige breedte hebben een belastingklasse van F900, de aller zwaarste verkeersklasse, die ook ingezet zou kunnen worden op een vliegveld.

Het beton, jawel, hier komt het goede nieuws, is een High Performance Concrete (HPC) van Filcoten. In de bouwstof is geen benzeen opgenomen. Kortom, geen milieubelastende BTEX-stoffen. FILCOTEN is een bouwstof die opgebouwd is uit een vezelbeton C60/75. Het gewicht en de afmetingen van deze monolithische goten van DDC-Heinenoord komen overeen met afvoergoten van bijvoorbeeld polymeerbeton.

Wil je meer informatie over de monolithische goten en hun toepassingen, neem dan contact op met Leo Koster, DDC-Heinenoord.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de monolithische goten en hun toepassingen, neem dan contact op met Leo Koster, van DDC-Heinenoord.