Duurzaam water op het plein

24 jul 2023 | Circulariteit, Duurzaamheid, Innovatie

Steeds vaker krijgt Hugo Rots van Rots Maatwerk de vraag of een fontein of ander waterwerk in de openbare ruimte ook gerealiseerd kan worden zonder drinkwater te gebruiken. ‘Wij nemen elke vraag serieus, ook deze. Vaak zijn er wel mogelijkheden voor gebruik van grondwater dat vervolgens door regenwater op peil wordt gehouden.’

Zeker met warm weer verbruiken we met z’n allen aardig wat water. Enerzijds willen we dat verminderen, maar er is ook behoefte aan verkoelende plekken in de stad. Water brengt op meerdere manieren verkoeling. In letterlijke zin verkoelt water door verdamping en verneveling. Dit onttrekt warmte uit de lucht en koelt het. Door water heen rennen, verkoelt natuurlijk ook. Maar het zien en horen van klaterend en stromend water geeft ook een verkoelend effect.

Helofytenfilter

Een waterinstallatie, zoals een fontein, verbruikt water. Door verdamping, maar ook voor het reinigen van de ondergrondse zuiveringsinstallatie. Rots: ‘Wij krijgen steeds vaker de vraag om water op een plein te realiseren, zonder dat het drinkwater verbruikt. Het doel van de fontein of waterobject is te verkoelen, om in te spelen of zuiver omdat het attractief is en de meerwaarde van die locatie verhoogt. Dat kan, middels het principe van waterbuffering.

De aanleg van een watertrap op een dakpark

Dit is onder andere toegepast op het Annie M.G. Schmidtplein in Rotterdam. Hier hebben wij een waterplein aangelegd waarbij het regenwater wordt opgevangen en via goten in een ondergrondse buffer terechtkomt. Vanuit de buffer gaat het water door een filter met helofytenbeplanting dat het water zuivert. Het water wordt ook gemonitord en wanneer het schoon genoeg is, wordt het in de ondergrond opgeslagen. Hier ontstaat een soort waterbel in een koele en zuurstofloze omgeving. Op het moment dat het water nodig is, wordt het weer opgepompt en komt het als aanvulling in de fontein.

Fontein op grondwater

Een andere mogelijkheid voor gebruik van duurzaam water wordt toegepast in Groningen. Op de Grote Markt pompen de waterinstallaties het extra benodigde water uit de ondergrond omhoog. Dit water wordt voorgezuiverd door middel van een ontijzeringsinstallatie, vanwege de aanwezigheid van ijzer op deze specifieke locatie. Dit betekent een wat grotere installatie, maar wel een fontein die volledig gevoed wordt door grondwater en waar geen drinkwater voor nodig is.’ In Amersfoort bouwde Rots Maatwerk 16 jaar geleden al een waterwerk op basis van regen- en grondwater. Een hydroloog bepaalt of een dergelijke installatie mogelijk is, omdat dit afhankelijk is van de grondslagen op de beoogde locatie.

Het kan ons niet gek genoeg

Een grondwaterfontein, waterfilm of nevel in uw stad of op uw plein? Wie weet is het mogelijk. Voor Rots Maatwerk is niets te gek en wij nemen elke vraag serieus.
Daag ons uit en neem contact op met
Hugo Rots
info@rots-maatwerk.nl
0575-566565
www.rots-maatwerk.nl

Meer informatie