Boombunker voor bestaande bomen

12 jul 2023 | Duurzaamheid, Innovatie, Leefbaarheid

Het kan maar zo dat een je boom die al een tijdje in de stad staat, in vitaliteit achteruit ziet gaan. De boom heeft het niet naar z’n zin, wordt mogelijk vatbaarder voor ziekten. Dat is niet gek, want de situatie voor stadsbomen is in de afgelopen decennia verslechterd. De ondergrondse infrastructuur wordt dichter en dichter waardoor de boomwortels in het gedrang komen. Ook voor deze bomen is er een mogelijkheid het tij te keren.

Kennis over het belang van volwassen bomen wordt steeds meer gemeengoed. De focus ligt inmiddels dan ook vaker op het behouden van de bestaande boom dan op kappen en een nieuw boompje planten. Om een teruglopende boom weer in volle vitaliteit te krijgen moeten de ondergrondse groeiplaatsomstandigheden positief beïnvloed worden. Dat kan, ook bij bestaande bomen, met TreeParker.

Het is inmiddels ruim 20 jaar geleden dat het TreeParker boombunkersysteem van TreeBuilders is ontwikkeld. Waar de focus in beginsel vooral lag op nieuwe aanplant, wordt TreeParker meer en meer ingezet om oudere stadsbomen te redden. Het advies hiervoor komt vaak voort uit een BoomEffectAnalyse (BEA) waarin onder meer wordt onderzocht hoeveel levensjaren verlenging bereikt kunnen worden. TreeBuilders deed dit bijvoorbeeld in 2020 bij bestaande lindebomen naast de Eiffeltoren in Parijs.

Boom blijft, met alle voordelen, behouden

Bij een bestaande boom graven, vraagt nauwkeurigheid en finesse, om de wortels te beschermen. Met een boomradar of middels het graven van sleuven wordt het wortelstelsel in kaart gebracht. Afhankelijk van het advies uit de BEA worden de wortels blootgelegd aan een, twee of zelfs drie zijden van de boom. Vervolgens worden de boombunkers aangebracht die, gevuld met goede boombunkergrond, de boom weer een gezonde hoeveelheid ondergrondse groei- en leefruimte geeft. Zo blijven alle voordelen van de boom, in het straatbeeld, het sociaal welbevinden, de biodiversiteit en ga zo maar door, bewaard.

Gezonde oude én nieuwe bomen aan de Coolsingel

Tussen 2018 en 2021 zijn de bomen aan de Rotterdamse Coolsingel onder handen genomen. Ongeveer 25% van de bomen is nieuw aangeplant waarbij de bomen in TreeParker boombunkers zijn geplaatst. Bij het overgrote deel van de bestaande bomen paste de gemeente Rotterdam ook TreeParker groeiplaatssystemen toe. Vanzelfsprekend na uitvoerig onderzoek. De platanen aldaar zijn ongeveer 70 jaar oud. Tegen de bestaande wortelkluit zijn boombunkers aangebracht. Wie tijdens hete zomerdagen over de Coolsingel wandelt, loopt nu onder een dicht bladerdak.

Inmiddels zijn op steeds meer plaatsen vitale bestaande en veterane bomen te vinden die een langer leven tegemoet gaan dankzij het TreeParker groeiplaatssysteem.

‘Bestaande bomen in uw stad of openbare ruimte de kans geven om gezond oud te worden? Neem contact op met
Joeri Faas, Technisch Adviseur bij TreeBuilders via 0628351765 of stuur een e-mail.

Joeri Faas

Meer informatie